Oost Brabant in Bedrijf
Image default
Verbouwen

Eenvoudig een fundering voor de tuinmuur

Eenvoudig een fundering voor de tuinmuur

Een mooie element voor iedere tuin bij mensen thuis is een nette omheining in de vorm van een muurtje. Een tuinmuur opzetten biedt een mooie afscherming van een terras, of bloementuintje of afgewerkt als een bankje is ook een mooi element in een tuin. Tuinmuren komen in vele soorten en maten. Kies je voor beton of ga je toch voor een gemetseld muurtje. Waar je ook voor kiest, de basis begint met de fundatie. Maar wat is dan een goede manier om te funderen?

Als je nog nooit gemetseld hebt dan is zo’n decoratief laag tuinmuurtje een mooi project om de vaardigheid onder de knie te krijgen. Maar de fundatie is natuurlijk net zo leerzaam én belangrijk. Gelukkig is het ook heel goed mogelijk om zelf een fundering voor een tuinmuur aan te leggen met de schroeffunderingen van WSF. Dan weet je zeker dat je tuinmuur goed overeind blijft staan en niet afbrokkelt. Gemetselde tuinmuren zie je steeds vaker in het straatbeeld omdat het niet alleen netjes en chique eruit ziet, het fungeert ook als een handig bankje voor kinderen. Mocht je een muurtje willen bouwen, adviseren wij om jezelf goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden in steen en voeg. Ook adviseren wij van te voren overleg te voeren met de gemeente waarin je woont en altijd te checken met welke regels je te maken hebt. Soms is er namelijk een vergunning nodig voor het bouwen van een tuinmuur.

Tips om zelf een fundering te maken

Met onderstaande tips kom je al een heel eind om een nieuw fundering aan te leggen.

  • Graaf een geul net zo lang als het muurtje dat wordt geplaatst. Wij adviseren tenminste 50cm diep en ongeveer twee keer zo breed als de muur.
  • Leg in de geul de schroeffundamenten van WSF en draai ze in de grond totdat de gehele schroefdraad in de grond zit. Kies je voor andere fundering? Dan kun je overwegen betonijzers te leggen in de lengte van het muurtje.
  • Kies je voor beton, dan is nu het moment beton te storten. Met schroeffundering kun je in plaats van beton, cement storten om hierop je stenen te metselen.
  • Graag de geul met zand en druk alles goed aan om stevigheid te creëren in het fundament. Bij schroeffundering is er geen droogtijd dus de fundering staat meteen als een huis. Ideaal dus!

Muur metselen met bakstenen

Of je nu kiest voor beton of bakstenen, beide mogelijkheden zijn uitstekend geschikt voor schroeffundering. We zien in de praktijk wel veel voordelen van bakstenen.

  • Er zijn heel veel soorten bakstenen en die komen in vele kleuren en smaken. Er is dus veel keuze en dat is fijn voor de consument
  • Bakstenen weren water goed en zijn daarom perfect voor isolatie
  • Bakstenen zijn zeer duurzaam en gaan jaren mee
  • Een baksteen krimpt niet en zet ook niet uit.

Enkele nadelen van bakstenen waar je rekening mee moet houden

  • Je hebt er veel voor nodig om een tuinmuur aan te laggen
  • Arbeidsintensief en dus kostbaar
  • Laster om te repareren bij schade

Betonblokken bijvoorbeeld zijn dan weer super sterk, degelijk en relatief eenvoudig te repareren bij schade. Nadeel is dat ze zwaar en log zijn. Eenmaal geplaatst is verplaatsen niet zo eenvoudig.

Laat je deskundig adviseren voor jouw fundatie plannen

Maak een afspraak met WSF Schroeffundering voor snelfunderen tegen hele scherpe prijzen dankzij schroeffundamenten op staal. Ook kun je zelf via onze fundatietool berekenen hoeveel je nodig hebt om jouw project te voorzien van een stevige basis. Andere situaties waarbij onze producten uitstekend geschikt zijn:

– verzakking huis tegen gaan

– fundering schuur

tiny house bouwen

– vervaning voor betonpoer

Bel gauw 0548 – 745034 voor het maken van een afspraak.

https://schroeffundering.nl/