Oost Brabant in Bedrijf
Image default
Woning en Tuin

Vergunning nodig voor kozijnen?

Zijn uw houten, aluminium of kunststof kozijnen van uw woning of bedrijfspand aan vervanging toe? In principe heeft u voor de vervanging van oude kozijnen geen vergunning nodig, maar er zijn uitzonderingsgevallen! In die situaties bent u wel verplicht een vergunning aan te vragen, ook wel omgevingsvergunning genoemd. Deze vergunning kan door zowel particulieren als bedrijven worden aangevraagd.

Regels voor omgevingsvergunning

De wet maakt een onderscheid tussen 3 type bouwwerken; het hoofdgebouw, andere bouwwerken en beschermde monumenten. Hoofdgebouw: Wilt u het kozijn van een hoofdgebouw vervangen? Houd dan rekening met het volgende. Betreft het een kozijn van de voorgevel? Die mag u zonder toestemming vervangen, op voorwaarde dat u de stijl niet verandert. Wilt u bijvoorbeeld uw klassieke kozijnen vervangen door moderne kunststof kozijnen? Dan moet u hiervoor toestemming hebben van de gemeente. Gaat het om de kozijnen van de achter- of zijgevel? Dan is de voorwaarde dat de zijgevel niet gericht mag zijn op openbaar toegankelijk gebied, denk hierbij bijvoorbeeld aan een doorgaande weg. Andere bouwwerken: Wilt u de kozijnen van bijvoorbeeld uw uitbouw of schuur vervangen? Dit kunt u altijd doen zonder vergunning, zolang u maar duidelijkheid heeft welke bouwwerken uw gemeente precies hieronder verstaat. Neem bij twijfel dus altijd even contact op met de gemeente. Zij kunnen u laten weten hoe het in het bestemmingsplan staat en of u dus daadwerkelijk geen of wel vergunning nodig heeft. Beschermde monumenten: Het vervangen van kozijnen is nooit vergunningsvrij als u woont in een door de provincie of gemeente beschermd monument. Zowel voor onderhoud, restauratie en slopen is voor deze panden een vergunning noodzakelijk.

Omgevingsvergunningvrij

Behalve bij onderhoudswerkzaamheden bij een hoofdgebouw of een wijziging aan een bijbehorend bouwwerk, heeft u dus ook geen vergunning nodig als u kozijnen vervangt in de achtergevel van uw woning of bedrijfspand, of in de zijgevel als deze maar niet uitkomt op een openbare weg of openbare groene ruimte.

Zekerheid

Weet u niet zeker of u een omgevingsvergunning nodig heeft bij het vervangen van u kozijnen? Controleer dit dan altijd even bij uw gemeente. Dit is slechts een kleine moeite, en voorkomen is tenslotte beter dan genezen!   

Bezoek de link voor meer info : http://www.kozijnen-nu.nl/vergunning-nodig/