Oost Brabant in Bedrijf
Image default
Woning en Tuin

Van dakpan naar een rietendak

Riet, een natuurproduct dat al sinds de vroegste bewoning van ons land wordt gebruikt om de daken mee te bedekken.

Dit natuurproduct is waterdicht en warm, het isoleert en is een duurzaam product. Vroeger bracht een rieten dak een verhoogt risico op brand met zich mee maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Er zit een speciale constructie onder het riet die ervoor zorgt dat een brand niet snel om zich heen kan grijpen.

Vaak zie je chique villa’s of boerderijen die een rieten dak bezitten. Maar de moderne woningen en bijzondere gebouwen, zoals de ingang van de Efteling bezitten ook een rieten dak. Er is steeds meer vraag naar dit natuurproduct omdat het een moderne en klassieke uitstraling heeft. Mede hierom besluiten steeds meer ondernemers om een rietdekkersbedrijf te starten.

Het laten bedekken van je dak met riet moet wel voorafgaand gaan met een proces van 4 stappen. Eerst vindt er een technische analyse plaats waar de hellingshoek van het dak wordt bekeken en de dakconstructie en opbouw wordt gecontroleerd. Mocht het dak geschikt zijn voor een rieten constructie dan volgt er een offerte. Op deze manier komt niemand voor verrassingen achteraf te staan. Zodra je als bewoner akkoord bent gegaan met de offerte van het nieuwe dak is het taak om de bouwvergunning aan te vragen. Tegenwoordig nemen rietdekkerbedrijven dit steeds meer van de bewoners uit handen, omdat ze hier steeds meer ervaring mee hebben gekregen en ze kennen  de regels van de gemeenten. Zodra de vergunning is goedgekeurd kan in de meeste gevallen het bouwen beginnen door de rietdekker. Zodra het gehele dak is bedekt met riet volgt er een controleronde door zowel de rietdekker als de bewoner / eigenaar van het pand om alles te controleren op gemaakte afspraken.

Een rieten dak gaat ongeveer tussen de 25 en 50 jaar mee, waardoor je optimaal kunt blijven genieten van de mooie en warme uitstraling van je huis.

Bezoek de link voor meer info : http://www.rietwerk.nl/

Gerelateerde artikelen

Een dikke boomstronk verwijderen

De opties bij aanleg van een zwembad

Bouwvergunning