Oost Brabant in Bedrijf
Image default
Energie

De eigenschappen van een professionele elektricien op een rijtje

De werkzaamheden van een elektricien zijn uiterst afwisselend. Een groot deel van zijn werk bestaat uit het opsporen en verhelpen van storingen. Dat wordt gedaan door elektriciens die bij een bedrijf werken dat gespecialiseerd is in het verhelpen van stroomuitval. Een totaal ander vakgebied is het renoveren en opnieuw aanleggen van een elektrische installatie. Omdat het werk van een professionele elektricien zo divers is, is het van belang dat hij rustig en nauwkeurig werkt. Want het is van groot belang dat een elektricien geen fouten maakt. Dat zou grote schade tot gevolg kunnen hebben.

Beroep is voortdurend in ontwikkeling

In weinig beroepen verandert  er zoveel in een zo korte tijd als bij de elektricien. Er komen telkens nieuwe producten en materialen op de markt, die op een eigen manier moeten worden gebruikt. Het is dus van belang dat de elektricien aandacht besteed aan zijn eigen kennisontwikkeling. Daarom is hij lid van een vakvereniging en zorgt hij ervoor dat hij regelmatig een opfriscursus volgt. Als klant heb je het recht om een professionele elektricien te vragen naar zijn opleiding en certificeringen. Hij moet die door middel van pasjes kunnen aantonen. De pasjes zijn beperkt geldig en mogen niet verlopen zijn.

Vlot doorwerken

Voor iemand die geen verstand heeft van elektrische installaties is het soms een raadsel wat een elektricien aan het doen is. Hij hangt soms urenlang met zijn neus in de meterkast en het is net alsof het werk totaal  niet opschiet. Dat is gezichtsbedrog. Een elektricien moet goed weten wat hij doet en opletten dat hij geen verkeerde aansluitingen maakt. Dat wordt gedaan door zorgvuldig te meten en goed te observeren. Als klant lijkt het soms alsof klussen oneindig lang duren, maar je kunt er zeker van zijn dat de elektricien hard aan het werk is.

Duidelijke uitleg verschaffen

Een eigenschap van een goede elektricien is ook dat hij goed kan communiceren. Zodra hij een installatie heeft voltooid zal hij aan de klant uitleggen wat hij heeft gedaan en hoe de nieuwe installatie moet worden bediend. Vooral bij een nieuwe meterkast is dat van groot belang. Een elektricien speelt ook in het voortraject van een opdracht een belangrijke rol. Hij kan de opdrachtgever advies geven over de werkzaamheden die moeten worden gedaan. Bijvoorbeeld om te besluiten hoeveel nieuwe groepen er in de groepenkast moeten worden aangelegd als een nieuwe keuken wordt geplaatst.