Oost Brabant in Bedrijf
Image default
Bedrijven

Tips voor het aanschaffen van een bovenloopkraan

Over het algemeen worden bovenloopkranen gebruikt voor het verplaatsen van zware lasten die je niet zelf kunt tillen. Dit kan in verschillende omgevingen zijn zoals in de garage of in de haven. Of je een nieuwe kraan koopt of een oude kraan vervangt maakt niet uit, het is belangrijk om het toekomstige gebruik van de kraan eens goed te bekijken. Als je de goede keuzes maakt dan kan dat de levensduur verlengen en de veiligheid vergroten. In dit blog een aantal tips om tot een goede keuze te komen.

 

Tip 1: bedienen

De keuze voor de bediening van de bovenloopkraan is belangrijk. Kies je voor een ideaalbesturing, een radiobesturing of kies je voor iets heel anders zoals bijvoorbeeld een cabine? De ideaalbesturing is een drukknopkast die met een kabel verbonden zit aan de kraan. Het voordeel is dat de bediening altijd binnen handbereik is en het nadeel is dat de knop aan een kant zit, waardoor de veiligheid niet altijd optimaal is. Radiobesturing maakt het een stuk eenvoudiger. Dit is een afstandsbediening in de industrie die je veel tegenkomt. De bediening van de bovenloopkraan wordt veelal gedaan via een afstandsbediening voor de industrie.

 

Tip 2: verwachting

Maak een lijst met de dingen die je belangrijk vindt en zet er ook bij welke werkzaamheden je allemaal gaat uitvoeren met de kraan. Let op dat je ook de maximumlasten goed in het oog hebt en het aantal lasten per week. Hoe beter je dit in kaart kan brengen, hoe beter je weet welke bovenloopkraan je kan aanschaffen.

 

Tip 3: takel

Bedenk ook van tevoren welke takel je op de kraan wil. Welke takel handig is hangt volledig af van de werkzaamheden die met de kraan zullen worden uitgevoerd. Takels die veel voorkomen zijn de elektrische staaldraadtakel, de hydraulisch of de elektrische takelketting.