Oost Brabant in Bedrijf
Image default
Huishoudelijk

Zo wordt rosé gemaakt

Het is een van de lekkerste wijnen die er bestaat: rosé. Rose wijn is beter bekend als ‘de zomerwijn’. Hoe wordt zo’n wijn eigenlijk gemaakt? Net als vele andere wijnen wordt rosé op verschillende manierengemaakt. Doorgaans lijkt het productieproces sterk op de manier waarop rode wijn gemaakt wordt, maar hier en daar zijn er een aantal uitzonderingen.

Productie

Deze wijn wordt uiteraard gemaakt van duiven. De druiven komen van de wijngaard. Eerst worden ze geplukt en daarna wordt de steel verwijderd. Vervolgens komen de druiven in een gistingstank terecht. De druiven moeten net zo lang gisten, tot de druiven de typische rosékleur krijgen. Dat duurt soms maar een paar uur, maar dit kan oplopen tot 48 uur. Hoe langer het sap in contact is met de schilletjes, hoe dieper de kleur van de rosé zal worden.

In Europa mag rose wijn alleen gemaakt worden van uitsluitend rode druiven. Het klinkt wellicht wat overdreven, maar er is zelfs wetgeving voor het maken van deze wijn. Zo is het bij wet verboden rode druiven met witte wijn te mengen.

Saignee

De meest bekende techniek om rose wijn te maken, is ‘saignee’, wat Frans is voor ‘laten bloeden’. Dat werkt als volgt: de wijnmaker verwijderd de roze sap uit de wijn. Daardoor ontstaat er meer tannine. De rode wijn wordt in de vaten versterkt, doordat er minder sap overblijft. Roze druivensap maakt nog niet meteen goede rosé. Daarom wordt het sap eerst nog gefermenteerd.

Door dit proces wordt de rode wijn geconcentreerder. De rosé – zeg maar het afval van het fermenteringsproces – is nu rose wijn. Het maken van deze wijn gebeurt verder op dezelfde manier als de witte wijn. 

Herkomst

Rose wijn komt vooral uit warme oorden. De zon schijnt daar voldoende om de druiven te laten rijpen. Dankzij hete zomers wordt de wijn frisser. Ideale gebieden voor de herkomst van deze wijnen zijn bijvoorbeeld Tavel of Lirac, respectievelijk in de Rhônevallei of de Provence. De wijn wordt doorgaans koel geserveerd.

In sommige landen is het weerklimaat anders. Daardoor wordt er dus ook een andere soort rosé gemaakt. Deze worden gemaakt van witte druiven, zoals bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc of Chardonnay. Daardoor drink je dus een rose wijn, gemaakt van witte druif. Als consument is het moeilijk te zeggen of deze variant lekker smaakt. Om te kunnen achterhalen of witte rosé net zo lekker is als echte rosé, kun je twee dingen doen: proeven, of meer kennis over druiven opdoen.

Bezoek de link voor meer info : https://www.horecagoedkoop.nl/goedkope-wijn-bestellen/rose-wijn