Een verstandskies trekken of een kies trekken is voor veel mensen iets waar ze liever niet aan denken. Het is geen geweldig fijn idee dat een tandarts of een kaakchirurg in je mond zit te spelen met een mesje, een tang een boor of zoiets engs en dan vervolgens zomaar je verstandskies eruit trekt. Aangezien veel mensen bang zijn voor iets waar ze weinig vanaf weten, helpt het misschien om deze tekst te lezen en wat van de mysterie van het trekken van je kies weg te nemen. Althans, het kan ook dat je juist meer gestresst raakt door het lezen van deze tekst. Ik hoop het niet voor je.
De behandeling kan bij of in het ziekenhuis of in de tandartspraktijk gedaan worden. Aangezien het bot in de bovenkaak poreuzer en meer bros is vergeleken met het bot in de onderkaak, zijn kiezen makkelijker te verwijderen uit de bovenkaak en de onderkaak. Dit betekent ook dat het trekken van verstandskiezen uit de bovenkaak vaak minder lang duurt dan het trekken van een verstandskies uit de onderkaak en is het ook makkelijker om een verstandskies te trekken uit de bovenkaak dan uit de onderkaak. Het trekken van een verstandskies bij een tandarts valt dan ook te verkiezen boven het trekken van je verstandskies bij de kaakchirurg, omdat er vaak minder lange wachtrijen zijn bij de tandarts. Ook is het een voordeel voor als je bang bent voor de gereedschappen die de tandarts en de kaakchirurg gebruiken. Omdat het makkelijker is om een verstandskies uit de bovenkaak te verwijderen, komen er minder enge gereedschappen aan te pas.
Daarna kan de verdoving worden toegediend. Dit is meestal slechts plaatselijke verdoving. Nadat de verdoving is toegediend, wordt de effectiviteit ervan getest door drie naalden in het verdoofde deel van je mond te steken. Als het goed is doet dit geen pijn meer.
Dan begint het trekken zelf. Het komt voor dat enkel trekken aan de verstandskies genoeg is om de kies uit het kaakbeen te verwijderen, maar meestal moet er nog gesneden en geboord worden om de kies er helemaal uit te halen. Tijdens het trekken voel je dan wel geen pijn, maar het voelt wel alsof er immense druk wordt uitgeoefend op je kaak. Na afloop is het heel gewoon als je je versuft en verdoofd voelt. Blijf vooral even liggen totdat je je wat beter voelt en probeer niet alleen naar huis te gaan.
|
Bezoek de link voor meer info : https://www.orfeokliniek.nl/ |