Oost Brabant in Bedrijf
Image default
Zakelijke dienstverlening

Aflossingsvrije hypotheken

Populair met een serieus risico

Tot aan de kredietcrisis was de aflossingsvrije hypotheek een van de populairste hypotheekvormen. Niet alleen de overzichtelijkheid van deze hypotheekvorm werd als positief ervaren, ook de mogelijkheid om niet af te lossen om zo te profiteren van een maximale hypotheekrenteaftrek was in die tijd een belangrijk argument om te kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek. Dat er ook een serieus risico was verbonden aan deze hypotheekvorm bleef vaak onderbelicht. Want als een huiseigenaar alleen de rente over de hypotheek betaalde en niets afloste dan moest aan het eind van de looptijd in eenmaal het volledige hypotheekbedrag worden afgelost. Een persoonlijk faillissement was een reëel gevaar.

 

Niet verboden

Het is dus vanuit het oogpunt van bescherming van de huizenkoper begrijpelijk dat de Tweede Kamer besloot om paal en perk te stellen aan de aftrekbaarheid van de hypotheekrente voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken. Dit betekent niet dat aflossingsvrije hypotheken zijn verboden. Natuurlijk is de populariteit van deze hypotheekvorm danig teruggelopen nu de betaalde hypotheekrente niet meer aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Maar nog altijd worden er aflossingsvrije hypotheken verstrekt, ook voor nieuwe hypotheken. Al is het aantal natuurlijk fors gedaald.

 

Wederom in belangstelling

Toch bestaat de kans dat de aflossingsvrije hypotheek in de toekomst een revival gaat maken. Immers, sinds 2001 is de rente van een hypotheek maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dus vanaf 1 januari 2031 kunnen huiseigenaren met een hypotheek uit 2001 besluiten dat een aflossingsvrije hypotheek een goed alternatief is voor hun aflopende hypotheek. Want, alhoewel de aftrekbaarheid van de hypotheekrente op dat moment niet meer relevant is, blijven de de overzichtelijkheid en flexibiliteit van de aflossingsvrije hypotheek aantrekkelijke kenmerken van deze hypotheekvorm. 


Dit kan betekenen dat tegen die tijd, afhankelijk van de situatie van de aanvrager van het hypotheekadvies, de aflossingsvrije hypotheek weer veelvuldig geadviseerd gaat worden. Hypotheekadviseurs die al actief waren voor de hypotheekcrisis, zullen tegen die tijd wellicht een déjà vugevoel niet kunnen onderdrukken, terwijl mensen die nu reageren op vacatures in de wereld van hypotheken de ins en outs van aflossingsvrije hypotheken zich eigen moeten maken.